Transilvania 

Legenda Lacului Rosu

Traia odata prin tinutul Giurgeului, o fata deosebit de frumoasa, Estera. Parul ei era ca pana corbului, ochii ei erau verzi, iar silueta ii era ca un tanar molid inalt, leganat de vant. Intr-o dimineata insorita de Iulie,  Estera s-a dus la targul din Gheorghieni. Acolo s-a intalnit cu un flacau inalt si chipes care era atat de puternic incat omora dintr-o singura lovitura pana si cel mai mare urs ; si canta voinicul acesta din fluier de nu avea pereche in tot tinutul, iar la mestesuguri mai ca nu-l intrecea nimeni.
Cum s-au vazut, s-au si placut, pentru ca dragostea vine pe neasteptate si pune stapanire numai-decat pe inimile tinerilor.
Tanarul voinic i-a cumparat Esterei o basma albastra ca cerul si a rugat-o sa-i fie mandruta. Insa cei doi n-au putut sa se casatoreasca pentru ca voinicul a fost luat in armata. Frumoasa fata isi astepta cu rabdare logodnicul.
Seara, cand mandrul soare se ascundea dupa muntii inalti, Estera isi lua cofa si se ducea la izvorul cel lin de la poalele brazilor si se gandea ore in sir la alesul inimii sale. Pana si muntii cei inalti se inmuiau auzind oftatul si cantecul ei de dor.
Intr-o duminica, Estera a fost zarita de un haiduc, care a rapit-o pe mandra cea frumoasa si a fugit cu ea tocmai pana la Suhardul Mic, intre stancile cu mii de fete unde isi avea el adapostul. I-a promis Esterei aur, argint si multe bogatii, numai sa devina sotia lui.
Fata insa l-a respins pe haiduc caci isi astepta credincioasa iubitul, din zori si pana-n seara. Indaratnicia haiducului a facut-o pe Estera sa ceara ajutorul muntilor, rugamintea ei plina de deznadejde fiind auzita de stanci.
Intr-o noapte de iulie, veni din senin o furtuna nemaiintalnita, cu ploaie grozava, cu tunete nemaiauzite si fulgere nemaivazute.
Intr-un vuiet asurzitor, muntele s-a pravalit si a ingropat fata , haiducul, dar si un pastor cu turma lui, care-si avea stana prin preajma.
In dimineata ultimei duminici a lui Cuptor, soarele stralucea peste stanci. Valea, unde cu o zi inainte curgea limpede Paraul Verescheului, a fost inchisa de alunecarea muntelui, dand nastere lacului numit Lacul Rosu.

Daca te uiti in apa lacului, vezi stralucirea ochilor verzi si inlacrimati ai Esterei…

Related posts