timthumbDiverse Transilvania 

Orasul inconjurat de muntii Calimani, Giurgeului si Gurghiului

In extremitatea nordica a judetului Harghita se afla orasul Toplita, situat la o altitudine de 650m pe cursul superior al Muresului. Acesta este inconjurat de muntii Calimani, Giurgeului si Gurghiului. Orasele apropiate sunt Reghin la 69 de km, Borsec la 26 de km si Gheorgheni la 38 de km.

In locul unde se afla astazi orasul Toplita din judetul Harghita, a existat pe vremuri o cetate dacica, Sangidava, care nu a fost descoperita mult timp. Insa in secolul XIII au inceput sa apara in zona familii de secui. Prima mentionare documentara a aparut in anult 1567. In anul 1956 a fost declarat oras, dar mai apoi in 2002 a fost declarat municipiu.

In anul 1567 Petrichevich Kozma a pus bazele acestui asezamant si el a fost primul care a adus 3 familii de tarani moldoveni. Numele acestui oras initial a fost Taplócza apoi in 1907 a devenit nume romanesc Toplita, cu toate ca in documentatia orasului mai apartine si numele de Maroshévíz.

In anul 1882 a fost construit un principal obiectiv turistic in zilele noastre si anume Statiunea Banffi sau Bradul, aceasta este inconjurata de masivele Muntiilor Calimani, Giurgeului si Gurghiului, ce ofera un farmec aparte intregii regiuni.

Related posts