Diverse 

Procurorii din Paris investigheaza daca un scurtcircuit a cauzat incendiul de de la Notre Dame

Parchetul de la Paris investigheaza daca un scurtcircuit electric a provact incendiul care a izbucnit prin Catedrala Notre Dame.

O sursa juridica a declarat, joi, ca „nu excludem nici o ipoteza in acest stadiu”, spunand ca nu este singura lor linei de ancheta. Incepand de marti, procurorii din Paris au investigat ce ar fi transformat capodopera gotica intr-un infern. Cel putin 40 de angajati la reperul Parisului au fost interogati pana acum.
Miercuri, procuratura a declarat ca, in plus fata de interviuri, echipele de medicina criminalistica si laboratorul central al departamentului de politi au putut accesa unele zone ale site-ului si au inceput inspectiile. Functionarii continua sa sustina teoria potrivit careia cauza incendiului a fost accidentala, dar nu a exclus in acest stadiu alte scenarii, a adaugat procuratura.

„In timp ce procuratura nu exclude nicio ipoteza, amintim ca in aceasta etapa, nimic din anchete nu evidentiaza o origine criminala. Cauzele accidentale raman conduerea noastra privilegiata”, a spus procuratura.
Catedrala a fost in curs de renovare in momentul incendiului, cu o anumita examinare a cazut asupra firmelor care au lucrat la turnul de 150 de ani, care s-a prabusit luni, cand flacarile au izbucnit in jurul ei. Dintre cele patru comapnii contractate pentru a efectua lucrari de renovare la Notre Dame, doua firme, firma de echilibrare „Europe Echafaudage” si conservatorii de arta „Socra”, au lucrat acolo in momentul incediului. Niciuna dintre comapnii nu avea muncitori in momentul in care a izbucnit incendiul. Focul a devastat mari parti ale cladirii vechi de 850 de ani inainte de a fi stins definitiv dupa o batalie de noua ore. Serviciul de incendiu de la Paris a spus ca operatiunea era una dintre cele mai complexe pe care le-a intreprins vreodata, unde, intr-un moment, se temeau ca intreaga structura ar putea fi pierduta. Unele dintre artefacte nepretuite au fost salvate din flacari si au fost dusi la muzeul Luvru pentru pastrare.

Catedrala a gazduit o selectie de relicve sacre, incluzand un fragment din Lemnul Crucii – considerat de multi ca fiind o parte din „crucea adevarata” pe care a fost crucificat Iisus-.
Coroana de spini si tunica Sfantului Louis erau printre veneratele artefacte salvate de la incendiul de luni. Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca doreste ca Notre Dame sa fie reconstituit in cinci ani.
Donatiile spre restaurare s-au turnat pe tot globul; totalul ridicat pana acum pentru reconstructia capodoperei gotice a depasit 800 de milioane de euro, inclusiv daruri de zeci de milioane de euro de la unele dintre cele mai bogate familii ale Frantei.

Related posts