casuta din piatraTransilvania 

Satul din Apuseni, celebru pentru frumusetea caselor din piatra.

Un loc nestiut si uitat de lume din Romania, este comuna Ceru Bacainti, se localizeaza la o distanta de 45 km fata de Alba Iulia, aflata pe teritoriul versantiilor sudici ai Apusenilor.

Casele acestei comune sunt construite in intregime din piatra, iar unele dintre ele au o vechime de peste un veac si jumatate. Cei care trec prin zona, cu toate ca sunt putin, raman foarte surprinsi de frumusetiile locului.  O tanara, care a cumparat o casa veche de peste 150 de ani, a renuntat sa o demoleze pentru ca s-a indragostit atat de tare de casut incat nu a mai putut face acest lucru.  Tanara a declarat ca nu are nici o poblema cu conditiile meteo, casa in, intregime este constrita din piatra cu pamant si apa, care vara ii ofera racoare si iarna caldura, se izoleaza foarte bine, a mai declarat ca in toata casa are o sobita care face fata a doua camere si un hol.

Turisti care ii calca pragul acestui meleag, raman cu adevarat uimiti, Casa Mariei are cel mai inalt gard avand inaltimea de aprope 2 metri, gardul este format din pietre aduse din rauri sau de pe dealuri.

Nea Aurel la cei 74 de ani ai sai, a ridicat de-a lungul anilor sute de case de acest gen, aceasta meserie a invatat-o pe cand avea inca 15 ani.

Primaria sustine acest muzeu popular, si isi propune ca pe viitor sa obtina fonduri europene pentru protejarea comunei.

Related posts